David Adjaye and Peter Saville’s showroom for Kvadrat 27.03.09

words Johanna Agerman

Danish textile manufacturer Kvadrat has enlisted architect David Adjaye and graphic designer Peter Saville for its newly opened showroom and office in east London. As you enter, the feeling is more that of a nightclub than a corporate entertainment space.

The first thing that greets you as you step into the former premises of a Victorian factory on Shepherdess Walk is a rustic, wooden staircase surrounded by a multicoloured glass screen, not unlike some of the entertainment establishments down the road in Shoreditch. The ramp-like staircase leads to a basement that is decorated in muted greys and blacks. This dark and dramatic space is Kvadrat's showroom - textiles are on display in cabinets that disappear entirely into the wall, leaving plenty of space for socialising. In fact, Saville is already planning film screenings and exhibitions here for the near future.

On the ground floor, slightly raised above ground level, is the Kvadrat office, which in contrast to the basement showroom is bright and naturally lit. "We were concerned with the fact that people have to work there every day, so we needed a bit of everyday pragmatism," says Saville of the space.

www.kvadrat.dk

 

 

 

Leave a comment

Click to show